Handleidingen plaatsen mouluren, sierlijsten, rozetten, wandlijsten en vloerplinten

Download de handleidingen als PDF


 Verkorte handleiding Homestar mouluren/sierlijsten verstekzagen en plaatsen.pdf

 Mouluren / Sierlijsten plaatsen en schilderen.pdf

 Wandlijsten-plaatsen-en-schilderen.pdf

 Plinten-plaatsen-en-schilderen.pdf

 Rozetten-plaatsen-en-schilderen.pdf 

 Mouluren / sierlijsten-plaatsen-op slaapkamer-of-zolder (schuine kanten).pdf

 
1. Berekening van de hoeveelheid mouluren / sierlijsten
Voor plafondlijsten: meet de omtrek van de kamer en voeg 10% toe om rekening te houden met verliezen bij het snijden van de hoeken. Als de omtrek van de woonkamer bijv. 40 meter is, dan moet u 40 + 10% = 44 meter lijst bestellen = 22 stuks (lengte 2 meter).
 
Voor kaderlijsten en plinten: meet de omtrek van de kamer min de breedte van openingen voor deuren en vensters. Houd rekening met een verlies van 5%.
 
 
2. De zaag
Om polystyreen te zagen, gebruikt u een zaag met fijne vertanding.
Voor polyurethaan/HDPS gebruikt u een gemiddelde vertanding.
 
 
3. De ondergrond
Die moet droog, hard, stof- en vetvrij zijn.
 
 
4. De verf
Decoratieve artikelen in polystyreen moet u schilderen met acrylverf zonder oplosmiddelen; voor artikelen in extra hard polymeer of in high density polyurethaan kan u eender welk type verf gebruiken. Toch is het aangeraden om eerst een test uit te voeren.
 
 
5. De lijm
Gebruik een geschikte lijm, bij voorkeur de lijm-plamuur ADEFIX die gemakkelijk bewerkbaar is met de vinger of met een spatel, voor een perfecte afwerking. Lijm aanbrengen op alle lijmoppervlakken en in alle voegen. Tussen elke sierlijst een voeg laten van 3 mm gevuld met lijm, gebruik voor sierlijsten die hoger zijn dan 10 cm als voegmiddel ADEFIX PLUS. De lijm niet gebruiken onder de 5 gr.C en boven de 30 gr. C of bij hevige zonneschijn.
 
 
6. De verstekbak
Gebruik een aangepaste verstekbak en let erop dat de sierlijst er correct in zit, plaats de sierlijst altijd met de zichtzijde naar boven. (dus met de letters naar beneden)
 
 
7. Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van lampen / led verlichting
Vergeet bij de aankoop van de lamp / led verlichting niet de aanwijzing te volgen die op de bijsluiter van de lampen zitten die u gaat gebruiken. Wees voorzichtig en respecteer alle gebruikelijke veiligheidsvoorschriften.
 
 
8. Temperatuurverschillen
Om te vermijden dat de lijsten zouden uitzetten of krimpen door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid, is het essentieel dat ze 24 uur vóór de installatie worden bewaard in de ruimte waar ze zullen worden aangebracht. Vermijd ook te grote temperatuurverschillen tussen de opslag en de installatie en hou de luchtvochtigheid constant.

9. Hoe kiest u de juiste rozet
Kies een rozet dat is aangepast aan de afmetingen van het plafond en de verlichting en installeer geen rzoet dat een grotere afmeting heeft dat de verlichting.